måndag 7 maj 2012

Ljuvlig hallontårta - inte glutenfri

Vem fyller år?? Ingen vi firar att det är, hmmmmmm söndag?! Något måste man ju svara när ens mormor frågar varför man bakar en tårta och cupcakes en vanlig söndag.

Igår hade jag en bra bakdag, ni vet en sån där dag då allt blir bra och gott!!! När man testar nya recept är det verkligen inte säkert att det man bakar bli bra, nej nej nej kanske smakar det blä eller så har man inte rätt snits. Jag och Sandra gjorde en tårta och två muffins. Oj säger jag bara! Enligt Stina var kokostoppingen till chokladmuffinsen den godaste hon någonsin ätit och tårtan, den fick stående ovationer! Det blev ingen cherry chocolate cake utan en hallonvariant istället. 


Tårtan vi gjorde följde ett recept från bloggen jag hittade med marängsviss cheesecaken men vi gjorde lite ändringar. Den är verkligen lätt att göra bara man följer de olika momenten!

Gör så här

Ingredienser till bottnarna:
2 ägg
2.5 dl starkt kaffe
2.5 dl filmjölk
1.25 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g socker
85 g kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker

1.Smöra och bröa tre stycken bakformar som är cirka 20 cm i diameter. 
2.Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke till en köksassistent. Vispa.
3.Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Mixa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter.


4.Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt.


5.Grädda kakorna mitt i ugnen, 175 grader, i cirka 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter halva tiden så de gräddas jämt. Bottnarna är klara när du testar med en provsticka och den kommer ut torr. Kakorna kommer säkerligen att se kladdiga vilket inte är fel.
6. Låt de tre bottnarna svala på galler i cirka 20 min. Vänd dem till plåtar och låt svalna helt. 


Ingredienser till fyllningen:

500 g mascarpone
3 dl vispgrädde
3 dl hallonmarmelad
120g socker
1 tsk vanlijsocker

När bottnarna svalnat helt kan du påbörja monteringen! Under tiden de kallnar kan du vispa mascarpone, grädde, socker och vaniljsocker till en fluffig kräm. Tillsätt slutligen hallonmarmeladen, denna får du smaka av och ta tills dess du uppnått önskad smak på din fyllning. Vispa ihop smeten. 

Lägg sedan en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av hallonsmeten. Gör samma sak med nästa botten. När tredje och sista botten är pålagd sprider du ut smet på toppen och sidorna. Garnera på önskat sätt! Jag valde hallon och Hershey´s kisses. 


Njut!!! 
Sedan får du ta några extra varv i spåret för den är gryyymt god, en av de godaste jag någonsin ätit :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar