lördag 18 augusti 2012

Mjölkchokladscheesecake- lätt att göra glutenfri

God morgon mina vänner!

Vad mycket fint vi köpte på Formex igår :) Vi började dagen med en stor matorgie, testade massor av olika choklader, marmelander, oljor, honung, te, glögg, kakor annat godis och mat tills vi inte kunde äta mer. Efter alla matinköp bar det av mot inredning som avslutades med att vi köpte världens finaste inslagningspapper till jul :) Att göra inköp är lite konstigt, inredning inhandlas i säsong så nu var det höst, vinter och jul medan klädinköp görs säsongen innan. Så i tisdags var det vår/sommar 2013 som gällde och igår nu, tur att hjärnan är flexibel och omställningsbar!

Här kommer ett recept på en chessecake, egentligen tycker jag den var mer mousseliknande i konsistensen (utan gelatinblad eller liknande) än cheesecake. Riktigt god och populär var den!
 Botten
200 g Maryland chokladkakor eller liknande (välj glutenfria om du inte tål gluten)
1 msk kakao
25 g smör

Fyllning
200 g Marabou mjölkchoklad
300 g philadelfiaost
1 dl socker
1 dl vispgrädde
2 ägg


1. Mixa kexen till små smulor.
2. Smält smöret och tillsätt det tillsammans med kakaon till kaksmulorna. Blanda ordentligt till en smulig massa.
3. Tryck ut massan i en form med avtagbara kanter, cirka 24 cm i diameter.
4. Förgrädda pajskalet i 120 grader i 10 minuter. 
5. Smält chokladen i vattenbad. 
6. Vispa philadelfiaost och socker till en slät smet. Tillsätt chokladen. 
7. Tillsätt sedan grädden under omrörning. Knäck sedan i äggen, ett i taget. Rör till en slät blandning. 
8. Häll smeten i formen och grädda i 120 grader i 50 minuter. Fyllningen ska vara aningen lös i mitten när den är klar. Den stelnar i takt med att den kallnar. 
9. Låt cheesecaken svalna helt. Servera med bär och grädde eller glass för en frisk kombination! 

För att variera kan du använda mörk choklad istället för mjölkchoklad. Personligen tyckte jag grädden var ett måste men såklart var det inte alla som höll med mig så gör som du vill!
Nu ska jag ut till Smultris där vi efter stängning har hattfest! Alla som kommer har med sig sju bitar av en sorts kaka sedan ställer vi allt på ett stort fikabord och smaskar ;) Smultris står för dryck och alla bär någon slags hatt, skojsigt värre! Vill du komma är det bara att ringa 019-120014 innan klockan 15. 

Kakkramar från mig :)

2 kommentarer: